فهرست مطالب

مجله پویش در آموزش علوم انسانی
پیاپی 10 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمد فاطمی* صفحات 1-17

    ورود فناوری های آموزشی در آموزش کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیرمی تواند فرصتهای یادگیری متنوعی را ایجاد کندو در مقایسه با آموزش سنتی معلم محور،دارای مزایای مانند بازخورد فوری، انفرادی کردن آموزش، افزایش دامنه توجه و انگیزه و تعامل و یادگیری متنوعی را برای آنهاست.که باعث کیفیت بخشی به آموزش این کودکان می شود.از این رو مقاله حاضر به نقش و اهمیت و تاثیر رایانه به عنوان فناوری نوین آموزشی در ایجاد محیط های متنوع یادگیری دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر می پردازد.این مقاله به روش توصیفی تحلیلی است و از کتب،مقالات،مجلات استفاده شده است.از یافته های این تحقیق این است که رایانه به عنوان یک وسیله آموزشی درجهت انفرادی کردن آموزش،ایجاداعتماد به نفس و دوری از تدریس سنتی یکنواخت،باعث بهبود و افزایش کارایی معلمان،افزایش ذخیره لغات و اطلاعات دانش آموزان در جهت انجام تمرینات اضافی و هم باعث یادگیری بهتر و سریع ترکودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر می شودو رایانه را می توان به عنوان یک وسیله آموزشی مناسب در یادگیری و تعلیم و تربیت این کودکان مورد بررسی قرار داد.ونتیجه این است که مدارس باید به ابزارهای مطلوب آموزشی ازجمله رایانه با امکانات جانبی مجهز شوند و مشکلات احتمالی از جمله ایجاد عادات نادرست مانند وابستگی زیادبه این فناوری ، غفلت از آموزش رودرو توسط مربی و تسلط کم والدین را بر طرف نمایند.

    کلیدواژگان: رایانه، فناوری نوین آموزشی، دانش آموزان استثنایی کم توان ذهنی آموزش پذیر
  • علی صادقی*، یحیی میرشکاران صفحات 18-34

    دستیابی به قدرت اصلی ترین مولفه جهت استیفای مزیتهای محیطی مورد توجه بازیگران سیاسی در جهان میباشد و فضای جغرافیایی صحنه این بازی را شکل میدهد. جنوب غربی آسیا از ویژگی های جغرافیایی خاصی برخودار است که عامل رقابت قدرتها و سبب شکل گیری جغرافیای سیاسی خاص این منطقه شده است. شکل گیری واحدهای سیاسی توسط قدرتهای فرامنطقه ای بدون پشتوانه های جغرافیایی- تاریخی، عموما نوعی بحران مقبولیت و نارضایتی را به دنبال داشته و باعث شکل گیری گروه های مخالف و ساختارشکن در منطقه شده است. از جمله این جریانهای مخالف و خطرناک، گسترش و پیشروی جریان تکفیری است که موجودیت خود را با عنوان "دولت اسلامی عراق و شامات" اعلام نمود و مبنای فکری خود را بر تکفیر دیگر شاخه های دین اسلام بنا نهاد. به جهت اهمیتی که موضوع داعش در ایجاد بهانه توسط غرب برای اسلام هراسی و اسلام ستیزی داشته؛ پژوهش حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای و با رویکرد توصیفی- تحلیلی تلاش دارد علل جغرافیایی- اجتماعی این جریان را مورد بررسی قرار دهد. یافته های پژوهش نشان میدهد؛ ساختار سرزمینی و اجتماعی موجود در منطقه اصلی ترین عامل شکل گیری و گسترش این جریان میباشد و برای رهایی از این گونه جریانها، تعاملات فرهنگی میان دولت های منطقه، سازماندهی سیاسی مناسب فضا و واگذاری اختیارات محلی  منطقه گرایی  از جمله راهبردهای مناسب به شمار میروند.

    کلیدواژگان: فضای جغرافیایی، بنیادگرایی، جریان های تکفیری، داعش
  • طیبه ابراهیمی* صفحات 35-44

    در حال حاضر آموزش گرایش های مختلف رشته مدیریت در سطح دانشگاه های جهان، از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است و هدف این آموزش ها تربیت مدیرانی است که با نگاهی علمی به اداره زیرمجموعه ای تحت مدیریت خود می پردازند. در سال های اخیر در ایران نیز نگاه علمی به مقوله مدیریت و آموزش مدیران لایق، در دستور کار مدیران ارشد کشور قرار گرفته است. حال این پرسش مطرح است که آیا  مجموعه ای که در نظر دارد معلمان آینده کشور را آموزش دهد و در نهایت منابع انسانی کشور را تامین کند، می تواند بدون وجود مدیران آشنا به علم مدیریت، به اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود دست یابد؟ آیا می توان بدون ایجاد تحول در نحوه نگاه مدیران نسبت به مسولیتی که برعهده گرفته اند و بدون تجهیز آنان به دانش جدیدترین  شیوه های مدیریت، انتظار داشت در مجموعه تحت مدیریت آنان تحولی ایجاد شود؟ مقاله حاضر بر آن است تا «جایگاه آموزش مدیران و تاثیر آن درتحول دانشگاه فرهنگیان» مورد بررسی قرار دهد. یافته ها نشان می دهد، که براساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، دانشگاه فرهنگیان در تربیت نیروی انسانی متخصص و حرفه ای نقش کلیدی و مهمی ایفا می کند؛ از این رو برای ایجاد تحول در دانشگاه فرهنگیان و در نهایت آموزش معلمان خلاق و توانمند، ناگزیر باید بر آموزش همه جانبه مدیران این دانشگاه در سطوح مختلف، سرمایه گذاری شود .

    کلیدواژگان: دانشگاه فرهنگیان، منابع انسانی، مدیریت، آموزش
  • کاظم شادمان*، عارف بایکان صفحات 45-63

    مقاله حاضر به تعریف اجمالی از دو زبانگی و برنامه های آموزش دوزبانگی می پردازد. این مقاله همچنین تعدادی از مطالعات و بررسی های انجام شده در ایران و جهان در ارتباط با تاثیرات آموزش دوزبانه و اهمیت زبان مادری را به صورت خلاصه ارایه می دهد. سیاست و برنامه ریزی دوزبانی و آموزشی ایران به صورت خلاصه مورد نقد و ارزیابی قرار می گیرد. بخش عمده مطلب به بررسی سیستم آموزش دوزبانه و مدل های آن و همچنین تطبیق سیستم آموزشی ایران با نظام آموزشی کشورهای مطرح در سیستم آموزشی از جمله سوید و سوییس اختصاص دارد. همچنین یکی از محتوای این مقاله بررسی اهمیت تدریس زبان بومی دوزبانه ها است. لذا نیاز به تدریس زبان بومی از سه چشم انداز مطالعه شده است. در رویکرد علمی شرایط لازم برای دوزبانه ها برای بهره مندی از امتیازها و تاثیرهای مثبت دوزبانگی (مثل کنترل شناختی، خلاقیت و حل مساله) تبیین می گردد. رویکرد دوم به مسئولیت سیاست گذاران زبان فرهنگی در دو محوربوم شناسی زبان و هویت می پردازد. رویکرد سیاسی با بررسی دو مقوله « چالش های بین المللی و خارجی» و « چالش های داخلی» به ارتباط تنگاتنگ زبان و سیاست اشاره کرده، بر لزوم بازنگری در سیاست زبانی و عدالت آموزشی تاکید می کند.

    کلیدواژگان: : دوزبانگی، هویت، تعلیم تربیت دوزبانه، پیامدهای دوزبانگی، زبان مادری
  • سیروس محمودی*، شیرین عسکری صفحات 64-81

    یکی از مسایل مهم دوران نوجوانی و جوانی، مسئله هویت یابی است و یکی از  مهمترین انواع هویت، هویت ملی است.گستردگی پژوهش های انجام شده در این حوزه، ضرورت بررسی نظام مند پژوهش های گذشته را بیش از پیش آشکار  می کند. ارزیابی روش شناسی و نتایج این  مطالعات و همچنین نحوه تبیین ابعاد هویت ملی در آنها می تواند گام موثری در ترسیم تصویری جامع تر از مطالعات صورت گرفته قلمداد شود. هدف مطالعه حاضر، دسته بندی و یکپارچه سازی مطالعات صورت گرفته در حوزه هویت ملی نوجوانان و جوانان می باشد. برای رسیدن به این هدف از روش فراترکیب استفاده شده است.جامعه آماری شامل کلیه مقالات فارسی موجود در حوزه هویت ملی در نوجوانان و جوانان می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که پژوهشگران حوزه هویت ملی در نوجوانان و جوانان،تلقی یکسانی از هویت ملی ندارند. در واقع میان مولفه های هویت ملی توافق وجود ندارد و هر پژوهشگر  از دیدگاه خود مولفه هایی را در نظر گرفته است.همچنین پژوهش های گذشته، بیشتر بر موضوعاتی همچون ارتباط هویت ملی با سایر متغیرها،عوامل موثر بر هویت ملی و جایگاه هویت ملی در کتاب های درسی  متمرکز شده اندو در این پژوهش ها، جایگاه هویت ملی از دیدگاه اسلام بررسی نشده است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، نوجوانان، جوانان
  • فرهاد رمضان زاده*، سید ابراهیم میر شاه جعفری صفحات 82-98

    هدف اصلی این پژوهش واکاوی افراط گرایی دینی و نقش تعلیم و تربیت اسلامی در مهار آن می باشد. ابزار پژوهش شامل تمامی اسناد و مدارکی است که در رابطه با افراط گرایی دینی و شیوه استفاده از آموزش های دینی در شکل گیری افراط گرایی وجود دارد، می باشد. روش تجزیه و تحلیل در پژوهش حاضر تحلیل مضمون است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مولفه های افراط گرایی دینی عبارتند از: اعمال خشونت علیه مخالفان یا دگراندیشان، کافر پنداشتن مخالفان، شرکت در بحث های افراط گرایانه و ترور شخصیت، ایجاد وحشت در جامعه با ترور افراد، بمب گذاری و حمله به اماکن عمومی، ایجاد محدودیت در جامعه بدون درنظرگرفتن شرایط عمومی و حدود دین. همچنین مولفه های تعلیم و تربیت مطلوب در مهار افراط گرایی عبارتند از: تعلیم و تربیت صحیح کودکان از ابتدا و قراردادن آنها در مسیر درست دین، آموزش آموزه های اسلامی و روش تساهل و تسامح در سیره ی اهل بیت (ع)، آشنایی با تعالیم عرفانی و مثبت اندیشی و محبت به غیر، برجسته کردن حوادث تلخ تاریخی ناشی از افراط گرایی، عدم سخت گیری حکومت های اسلامی در احکام دینی، گرایش کشورهای اسلامی به مولفه هایی چون وحدت، عشق، نوع دوستی، ایجاد تمایل در نسل جوان برای مطالعه در زمینه های مختلف و شناخت همه جانبه نسبت به دین و سیاست.

    کلیدواژگان: افراط گرایی دینی، تعلیم و تربیت، کشورهای اسلامی، تحلیل محتوای کیفی
|
  • Seied Mohammad Fatemi * Pages 1-17

      The main purpose of this research is to explore the religious extremism and the role of Islamic education and training to control it. The research tool includes all the documents related to the religious extremism and the way used to form religious extremism by religious education. The analysis method in the current research is the thematic analysis. The results of the research show that the components of religious extremism include violence against opponents or dissidents, considering the opponents as pagan, participation in extremist discussions and assassination of personality, terror in the society by terrorizing people, bombing and attacking public places, creating limitation in society regardless of the general conditions and the religious rules. Also, the components of desired education in controlling the extremism are the proper education of children from the beginning and guiding them to the right path of religion, teaching them Islamic ethics and the tolerance in Ahlolbait’s behavior, spiritual issues, positive thinking, affection to others, highlighting the bitter historical events caused by extremism, the tolerance of Islamic governments in religious terms, the tendency of Islamic countries to the principles such as unity, love, friendship, the desire of the younger generation to study in different fields, and comprehensive knowledge of religion and politics.

    Keywords: Religious extremism, Education, Islamic countries, Qualitative content analysis
  • Ali Sadeghi *, Yahya Miashekaran Pages 18-34

      One of the most important issues of adolescence and youth is the issue of identity and one of the most important types of identity is national identity. Varsity of research that carried out in this area reveals the need for a systematic review of past research. The evaluation of the methodology and the results of these studies as well as how to explain the national identity dimensions can be considered as a more effective step in drawing a more comprehensive picture of the studies The purpose of this research is to classify and integrate studies in the national identity of adolescents and youth. In this research, Meta analysis method was used. The statistical population includes all Persian articles in the field of national identity in adolescents and young people. National identity researchers do not have the same understanding of the components of national identity. In fact, there is no agreement between the components of national identity and each researcher considers components from his perspective. Past research has also focused on topics such as the relation of national identity with other variables, factors affecting national identity and the status of national identity in educational texts. In these studies, the status of national identity from the point of view of Islam has not been investigated.

    Keywords: National Identity, Youths, Adolescents
  • Tayyebeh Ebrahimi * Pages 35-44

    This article investigates the bilingualism, mother tongue education and its role in the educational system including the bilingual environments. It also takes into consideration the brief definition of bilingualism and bilingual education programs. The paper also summarizes a number of studies conducted in Iran and the world regarding the impact of bilingual education and the importance of their native language. Language and education policy and planning of Iran are briefly reviewed and evaluated in the current study. Much study is devoted to investigate the bilingual education system and the educational system as well as the implementation of the education system in countries such as Sweden and Switzerland. The content of this article examines the importance of bilingual teaching in the native language. The need to teach the native language was investigated by three prospects. In The scientific approach, conditions necessary for Bilinguals to benefit from the positive effects was investigated (e.g. cognitive control, creativity and problem solving) . The second approach is related to the responsibility of policy makers of cultural language in ecology-based and identity matters. Political approach refers to the close relationship between language and politics, language and educational justice by examining the two papers’ international challenges and external “and" internal challenges. It also underlines the need to review the policy.

    Keywords: Bilingualism, Identity, Teaching Bilingual Education, the Consequences of Bilingualism, Native language
  • Kazem Shadman *, Aref Baykan Pages 45-63

      Currently education of different branches of management is highly important at the universities around the world and purpose of this education is to train managers who look at their offices with a scientific view. In recent years, scientific view to management and training qualified managers has been taken into consideration. The question is that can a department that intends to train a country’s future teachers and finally human resources, achieve its long term and short term purposes without having managers familiar with management? Would could without a managers familiar to the management science, to achieve the objectives short-term and long-term? Is it possible to expect changes in departments under their management without making an evolution in their viewpoint and facilitating them with the latest managements techniques? This research intends to investigate the “training of managers and its impact on the evolution of Farhangian University”. The results suggest that according to the document of fundamental evolution of education, Farhangian University plays an important role in training professional and expert human resources. Therefore, in order to bring out an evolution in Farhangian University and train skillful and creative teachers, we must invest on comprehensive training of managers of this university in all levels.

    Keywords: Bilingualism, Identity, Teaching Bilingual Education, the Consequences of Bilingualism, Native language
  • Dirouc Mahmodi *, Shirin Asgari Pages 64-81

    Achieving power is the most important component in order to take advantage of the environmental benefits that is paid attention by political actors in the world and the geographic space forms the scene of this game. Southwestern Asia has some special geographical specification which is a factor in rivalry of the power and the formation of a specific political- geography of this region. The formation of political units by trans-national powers without geographical- historic supportive generally has led to a kind of crisis in acceptance and discontent and it formed the opposition and deconstruction groups in this region. To name a few of these opposite and dangerous flow is the expansion and advance of takfiri flow that announced its existence "Islamic State of Iraq and the Levant", that founded his intellectual basis on the tricks of the other branches of Islam. Because of the importance that ISIS has in the creation of the excuse for Islamophobia and anti-Islamism; the current study uses library resources and a descriptive-analytical approach, in order to examine the geo-social causes of this flow. The findings of the research show; territorial and social conditions in the region are the main factors for the formation and expansion of this flow; and to escape from such flows, cultural interactions among regional governments, appropriate political organization of space and give over the local authority (regionalism) are among the best strategies.

    Keywords: Geographical Space, Fundamentalism, Takfiri flows, ISIL
  • Farhad Ramezanzadeh *, Seied Ebrahim MirShahjafari Pages 82-98

     The introduction of educational technology in education for mentally retarded children cannot provide a variety of opportunities. And in the future, integration and education are inclusive in comparison to traditional teacher training, there are benefits such as individualized training, increasing the range of engagement, and a variety of interaction activities which provides quality education for these children. Therefore, the present paper addresses the impact of the process as a new educational technology on the creation of diverse learning environments for mentally retarded students. This article is descriptive-analytic scripts and articles and journals have been used. The findings of this research show that the computer as an educational tool for solving the problem of self-confidence building and traditional uniform teaching improves the efficiency of teachers. Increasing the vocabulary and knowledge of student in order to conduct additional exercises. Aiding is also possible in the case of mentally retarded children. As a result, schools have to be well-targeted educational tools, including subsidies for education. Social problems, including misconduct and misdirection, as well as the lack of control of the technology by neglected instruction by the mentor and low parenting skills.       .

    Keywords: Computer, Technology, Exceptional Mentally Retarded Students